Crikvenički narodni običaji
cijena: 0,00 kn Crikvenički narodni običaji Đurđica Ivančić Dusper Godina izdanja: 2012..
ISBN: 978-953-7532-07-9
Izdavači: Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić
Uvez: polutvrdi
Jezik: hrvatski, engleski, njemački
Broj stranica: 92

U knjizi su prikazani i običaji uz rođenje djeteta, svadbeni običaji i običaji uz smrt te stara narodna vjerovanja i praznovjerice, zatim neke tipično muške i tipično ženske društvene igre i na kraju nezaobilazan običaj ukrašavanja naušnicama u obliku morčića.

Đurđica Ivančić Dusper u ovoj knjizi piše o crikveničkim narodnim običajima od kojih su mnogi još donedavno bili živi. Neki i danas traju poput plesanja kola u Gornjem kraju na prvi dan nove godine, o običajima za blagdan Sveta tri kralja, o crikveničkom Mesopustu, o Štovnoj nedelji jednom zanimljivom ribarskom običaju, zatim o Korizmenim običajima i o običajima vezanim uz nekoliko crkvenih blagdana koji se kalendarski nižu jedan za drugim - Maslinska nedeljia. Juijeva, Ivanja, i Vela Gospoja. Zabilježila je i neobičan običaj blagoslova cvijeta kojega Crikveničani zovu Bela nedelja. Godišnji kalendar užanci završava obilježavanjem Dana Svetog Šimuna zaštitnika Kotora i na kraju Božićnim običajima.

Nekoliko kratkih videa sa promocije knjige možete pogledati ovdje, a u Foto-galeriji čekaju Vas fotografije sa promocije.